Contact

Steenweg op Mol 15, Oud-Turnhout

1000handen@gmail.com

0468 14 90 85

Wat was de toestand?

De grote sporthal van Trooz, die in deelgemeente Prayon staat, was zwaar getroffen. In een van de hallen lag een enorme boom, die het water er had achtergelaten. Het hele sportcentrum, dat het hart van het sociale leven in de gemeente is, was onbruikbaar. Op vraag van het gemeentebestuur van Trooz engageerde de vzw 1000 Handen zich om de sporthal te herstellen en de cafetaria om te bouwen tot een gemeenschapscentrum, waar de getroffen bewoners tijdens de wintermaanden kunnen worden opgevangen.

“Ik was zelf al langer van plan om iets voor de getroffen regio te doen”, zegt Mark Breugelmans van Siegers Technics. “De vraag was echter… hoe? Toen Tom Smets met dit voorstel kwam, had ik zoiets van… ja, dat is het!”

Wat deden we?

De sporthal vormde de grootste uitdaging.

De gemeentediensten van Vosselaar, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar ruimden alle puin en modder in de sporthal. Een gigantisch karwei. Ze herstelden ook een van de overspanningen in de hal. Wellicht had de boom die overspanning beschadigd.

Talloze vrijwilligers hielpen tijdens de Dag van 1000 Handen mee om alle materiaal van de sporthal, waaronder honderden stoelen, en tientallen tafels, weer toonbaar te maken. Serviceclubs uit de Turnhoutse regio zorgden voor de inrichting van het gemeenschapscentrum, met tafeltjes, stoelen, bloemen en Turnhoutse seuzzies, die de dames van De Seuzzie ons hadden geschonken. Een beetje Turnhoutse warmte voor de bewoners van Prayon.

Van Riel Grootkeukens uit Turnhout plaatste in het centrum een professionele keuken. Het bedrijf kon daarvoor rekenen op zijn leveranciers Electrolux Professional, Emga, Inoxal en Topcold. Brouwerij Corsendonk leverde ook een gevulde koelkast.

De bedrijven Siegers Tecnics, EP Technieken en EG Elec, in het normale bedrijfsleven concurrenten, werkten hier samen om alle elektriciteit in het sportcentrum te controleren en te vernieuwen. Ook hier mochten ze rekenen op de steun van Niko, Schrack, Gigamedia, Legrand en Sylvania.

De HVAC-bedrijven Hoybergs en De Cock plaatsen in het sportcentrum elk een nieuwe verwarmingsinstallatie. Een gigantische klus die ze in de loop van november voltooiden.

AGC Hemelaers nam het sanitair in de kleedkamers voor zijn rekening, Vanhout.pro en Gypro Verwaest Houthandel bundelden de krachten om raamkozijnen te vernieuwen en plafondtegels te vervangen.

Van Heertum Glaswerken verving alle kapotte ruiten. Lauwereys zorgde er met zelfklevers voor dat niemand door de nieuwe blinkende ramen loopt.

Verhoeven Contracting schonk 600 m² sandwichpanelen, zodat ook de achterste sporthal weer buitenwanden kreeg. De wanden werden geplaatst door een team van aannemer Luc Goeminne uit Maldegem.

Al deze werken werden voorbereid en in goede banen geleid door architect Luc Vanhout van AIM, Steven Struyven van de gemeente Vosselaar en ingenieur Tom Smets van ingenieursbureau Vörtgang.